Részletek
A Pézsmát (mósusz) a pézsmaszarvasfélék hímjei termelik az éppen erről az anyagról pézsmamirigynek nevezett prosztatájukban. A termelt mósusz a pézsmazacskóban gyűlik össze, és a párválasztásban, illetve egymás felismerésében játszik szerepet A friss mósusz vörösesbarna, balzsamszerű anyag, ami beszáradva sötétedik. Tartós illatát sajátos illatanyagának, az alkoholban jól oldódó muszkonnak köszönheti. Mivel nagyon drága, ezért pótlására többféle mesterséges pézsmát állítanak elő. Az ár egy dobozra, azaz 20 szálra vonatkozik. Hexa hatszög dobozban csomagolva. Egy doboz 20 szál 20 cm hosszú füstölőt tartalmaz. Egy szál körülbelül 45-50 percig ég. A füstölőt Indiában, Mumbayban készítik. Alapvetően két kategóriába sorolhatók az indiai füstölők: mártott és maszala füstölők. A mártott füstölők alapanyaga általában szénpor. A szénporból gyúrják a masszát, amit egyenként dolgoznak rá a hasított bambuszcsíkokra. Miután megszáradt, illatos olajba mártják. A pálcikák kötőgyantát (általában sandal, musk..) is tartalmaznak, hogy összetartsák a hozzávalókat. Egy szál 45-50 percig ég. Másik kategória a maszala füstölők. Maszala keveréket jelent. Pl. az ismert fűszerkeverék, a “garam maszala” nem más, mint a forró, azaz csípős keverék. A maszala füstölő fő alapanyaga fapor, amit összegyúrnak természetes olajakkal, mézzel és hasonló ínyencségekkel. Az így kapott masszát az előző módszerrel dolgozzák fel a bambuszcsíkokra. A maszala füstölőt arról ismerhetjük fel, hogy a fekete helyett inkább barnás vagy vöröses színű, pörög róla az illatos fapor. Egy szál akár 70 percig is elég. A legfontosabb ismertetőjele pedig, hogy mennyei az illata égés nélkül is, meggyújtva pedig mindenki azt kérdezgeti, hogy mi ez a finom illat?